Bombalanan alanda ne biter?

Dikkat, 'Cloverfield' filmi ile ilgili bilgi içerir!


Dün, gene güzel bir Cuma akşamı, arkadaşlarımızla muhabbetin seyri Detanor'un (level 70, undead priest) dile getirmesi ile blogda daha önce de bahsi geçen (1,2) Cloverfield filmine değişmişti. Onun bahsettiği bir detay filmle ilgili araştırma yapmak için beni tekrar harekete geçirdi. Bahsettiği şey; filmin sonunda, zar zor seçilen, filmin kahramanı kız ve oğlanın deniz kıyısında bir dönme dolaptaki amatör kamera çekimleri ile bize yansıtılan, çekenin bile farketmediği kayıttır... Kamera denize döndüğünde, belli belirsiz bir obje, ufuk çizgisine yakın bir yerde denize düşmektedir! Film bir kasete kaydedilen olayları ham halde izlememizi sağlamaktadır ve son görüntü kayıt bittikten sonra beliren eski kayıttandır. Ve filmde yaşadıklarımızla ilgili ipucu verir. Aslında tam bir açıklama değildir bu, düşen obje film boyunca koca bir şehre bela olan yaratığın dünyaya geliş yolu mudur, yoksa bu cisim orada olan bir şeyi mi uyandırmıştır?

Fenomen dizi Lost'un yapımcısı, MI:3'ün yönetmeni, viral reklam kampanyaları ile projelerini desteklemeyi ve onları efsaneleştirmeyi bilen kişi J.J.Abrams bu filmin de arkasındadır. Ülkemizde etkisini fazla hissetmediğimiz bu kampanyalarda, ana projenin paralelinde, olmayan şirketlerin web siteleri açılır, dizide gördüğümüz çikolata piyasaya sürülür, olmayan iştiraklerin tv reklamları yayınlanır, gazete ilanları verilir... Merağı arttıran, sırrı çözmemiz için ipuçları barındıran bu işler Cloverfield için de yapılmış mıdır? Evet!

İsimsiz doğan film posterlerinde sadece vizyon tarihini taşıyordu, 01.18.08, böyle başladık bilinmeyene doğru yolculuğa. Bizi ne bekliyordu? İlk ortaya çıkan şeylerden biri Slusho diye bir içecek ve tabii ki onun web sitesi. Burada içmeye doyamayacağınız lezzette tatlar içeren bir içecek tanıtılıyordu, sahibi Japon olan! Namaste! Sitede firma tarihini incelediğinizde, en büyük lezzeti bulmak için denize açılan ve bir daha geri dönmeyen Noriko Yoshida, onun babası içecek üreticisi Ryouta Yoshida ve annesinin bu trajik kaybı ile içecek işinden uzaklaşmış belki de annesini bulmak için okyanus bilimci olmuş Ganu ve şirketi Tagruato tanışıyoruz. Tagruato, bünyesindeki bilim adamları, mühendisler, iş adamları ile insanlık için 'daha iyi gelecek' arayışında olan bir firma. Altında Yoshida Medikal Research, Slusho, Bold Future ve Paraffun adlı 4 şirket barındıran Tagruato, Hanso Foundation'ı hatırlatıyor. Sitesinde sondaj sahalarını detaylı görebileceğiniz bir harita ve şirketin Yoshida'ya geçişi ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ganu'nun myspace sayfası onu daha da gerçek yapıyor. İsmine açılmış site ise ilginç bir fotoğraf ile küçük bir ipucu barındırıyor...

Ganu'nun sitesinde samimi iki oğlanın mutlu fotoğrafı yer almakta, biri diğerinin omzuna kolunu atmış, sayfanın başlığı ise 'adamım'. Biz bunu bir yerde duymuş muyduk? Fragmanda. İpucu atılan kolun üzerinde yazan sayılarda, bütün hikayeyi filme ilişki olduğunu kanıtı ise resme bastığınızda çıkan, senaryoya ait bir sayfa. Sayfa 45. Fragmandan bildiğimiz bir sahneyi anlatan sayfanın sonunda orada olmayan, olmayacak iki karakterin diyaloğuna şahit oluruz ve artık adada olmadıklarından bahsederler... Ve gene aynı fragmanda Slusho t-shirtü giymiş birini görmüşüsüzdür! Filmdeki Rob nereye gidecektir? Japonya!

Peki bizim 'adamın' kolundaki numara nedir? Yoksa bu numaralar başka bir adanın manyetik deşarjını kontrol eden sisteme mi aittir? Hayır!

O numara gerçek bir telefona bağlıdır. Telefon Harvard Lampoon Business Office diye açılır. Telefonu açandan detaylı bilgi almaya çalışmanız nafiledir, cevaplar kısa ve nettir. "Evet", "hayır", "bunu açıklayamam!"... Peki neyi açıklarsın? Neden oradasın?

Ganu Yoshida'nın Harvard mezunu olduğunu sayfasından öğrenmiştik, gene bu sayfada Alpha Kappa Mu üyesi olduğunu da. Alpha Kappa Mu, yani AKM, Rob'un evinde duvara asılı kaykay tahtalarından birinde yazan AKM, vov "We are going deep, and we are going hard!". Yunan alfabesinde Μ veya μ olan Mu aynı zamanda kayıp kıta Mu olabilir mi? Birazdan kutsal lahit sandığının da yerini açıklarsam şaşmayın!

Telefonu açan adama geri dönelim; ona "AKM ile ile ilgili bilgi alabilir miyim?" diye sorarsanız sizden bir iletişim adresi isteyip kapatıyor. Sonra elinize ilginize teşekkür eden bir posta kartı geçiyor. Denemedim ama deneyenlerin telefon kayıtlarını dinledim. J.J.Abrams bizi paranoyak yapmazsa iyidir.

Gelelim filmin sonuna, en sonuna, yaratık bombalanmış hikaye bitmiştir, görüntülerin de sonrasına, yazılar ve müzik ve en sonunda sessizliği bozan titrek korkak bir ses. "Help us!" der sanki, tersten okunuyormuş gibi hissedersiniz, doğrudur, aslında "It's still alive!" demektedir...

Siz şimdi yazının başlığına cevap verin!


2 yorum:

  1. http://viewmorepics.myspace.com/index.cfm?fuseaction=viewImage&friendID=1000964324&albumID=0&imageID=4463403

    Linkteki fotoğraf Ganu'nun myspace'teki foto albümünden alınmıştır. Biraz büyük değil mi bu?

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.