V!

Remember, remember the fifth of November,
The gunpowder, treason and plot,
I know of no reason
Why the gunpowder treason
Should ever be forgot.

Guy Fawkes, Guy Fawkes, t'was his intent
To blow up the King and Parli'ment.
Three-score barrels of powder below
To prove old England's overthrow;

By God's providence he was catch'd
With a dark lantern and burning match.
Holloa boys, holloa boys, let the bells ring.
Holloa boys, holloa boys, God save the King!


Ama biz unuttuk... İngiliz parlemontosuna dürüst bir amaçla giren son insan olarak bilinen Guy "Guido" Fawkes'ı unuttuk! Ama düşününce; biz "barut komplosu" olarak bilinen bu olay hakkında ne biliyoruz ki?

Aslında planı yapan Robert Catesby iken, elinde meşale parlemento binasının altında yüklü miktarda barutla yakalanan Guy'ın amacı kral, kraliyet ailesinin büyük bir bölümü, aristokratlar ve tüm parlemento ertesi sabah toplandığında günümüzün 11 Eylül'üne denk terörist eylemini gerçekleştirmekti. Tarihçiler ve fizikçilerin hesabına göre o kadar barutun yeraltında patlatılmasıyla 100 metre çapındaki herkes ölecek, eş zamanlı olarak geriye kalan kraliyet ailesinin kaçırılmasıyla İngiltere büyük bir kaosa sürüklenecekti. İyi tamam da, neden?

Guy Fawkes, English Roman Catholics adlı gruba üyeydi. Olayın yaşandığı 1604 İngiltere'sinde Katolikler, koyu Protestan kralın baskısı altındaydı. Eylemin amacı Protestan hükümeti ortadan kaldırmaktı. Dolayısıyla terörist bir eylemden çok bir devrim hareketi sayılırdı. Tek sorun başarısızlığa uğramaları baskının çok daha fazla artmasına sebep oldu. Guy'ın 4 gün boyunca işkenceye dayanıp tek kelime etmemesi de pek işe yaramadı ve komploya katılanlar teker teker asıldı, boğuldu, yakıldı. Bize de kala kala, her 5 kasımda bu komplonun bozguna uğraması şerefine yakılan şenlik ateşleri kaldı...

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.