Cep telefonu ile kan analizi

Kandan tanı koymak için kullanılan test cihazları buzdolabı büyüklüğünde, 100 binlerce Dolar maliyetli veya bu iş için kan hücrelerini tek tek sayan ve tanımlayan eğitimli teknisyenlere ihtiyaç duyuluyor. Sonuçta sistem ağır ve pahalı. Ama yukarıda gördüğünüz McGyveresque bir biçimde "hack"lenmiş cep telefonu size HIV, sıtma ve benzeri hastalıkların tanısını koymanıza yardımcı oluyor. Bunu entegre kamerasının üzerine konan kan örneğini filtrelenmiş bir ışıkla aydınlatıp, telefondaki bir yazılım aracılığı ile kısa sürede yapan cihaz Dr. Aydoğan Özcan'ın buluşu. UCLA'da araştırma görevlisi olan Özcan, Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 2000 mezunu, MS ve PhD'sini Stanford Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra, yaklaşık iki sene Harvard Tıp Fakültesi'nde Wellman Center for Photomedicine bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmış ve 2007'den beri UCLA EE bölümünde Bio ve Nano Photonics Laboratuvarının müdürü. Bize uğramayan haberlerden biri daha, hem tanı teknolojisi hem de arkasındaki genç bilimadamı ile kayda değer sanırım.

2008 Okawa ödülü sahibi olan Dr. Aydoğan Özcan bir röportajında geliştirdiği teknolojiyi şöyle anlatmış;

"Okawa ödülünü merceksiz hücre görüntüleme üzerine aldım. Grubumda geliştirdiğim bu teknoloji (biz kısaca LUCAS diyoruz, Lensless Ultrawide Field Cell Monitoring Array Platform based on Shadow Imaging - Gölge Görüntüleme Tabanlı Merceksiz Ultrageniş Hücre Görüntüleme Dizin Platformu) bir iki saniye içinde 100,000 civarında hücreyi aynı anda görüntüleme imkanı tanıyor. En önemli özelliği çok yüksek bir hacme, çok hızlı bakabilmesi. Normal optik mikroskoplara göre 1000 kat daha hızlı. Yaklaşık 10-20 cm2'lik bir alanı değişik hücrelerin karakteristik imzalarını tanımak için aynı anda görüntüleyebiliyoruz. Yaklaşık 5ml'lik bir hacimdeki degişik hücreleri karakterize edebilen bu teknoloji özellikle TeleHealth uygulamaları için çok önemli. Aslında LUCAS sistemi normal kameralı cep telefonları için çok uygun. Şimdilerde grubumda LUCAS sistemini normal bir cep telefonuna uygulama üzerine çalışıyoruz. Bu çalışmanın etkisi çok önemli, çünkü cep telefonları bugün her yerde. Ve bu telefonların birçok yüksek teknoloji özelliklerini bir tıbbi laboratuvar gibi kullanabilmek özellikle gelişmekte olan ülkelerde tıbbi tarama yapmak için çok önemli. Cep telefonu projesinin daha da ilerlemesi durumunda seri üretimi de düşünüyoruz."

1 yorum:

  1. Biraz önce akşam haberlerinde karşıma çıktı, yaklaşık bir yıl sonra... İşte size blogunuzu takip etmek için bir neden ;)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.