World at War

Söylemek isterim ki cidden süper olmuş Call of Duty'nin İkinci Dünya Savaşı'na dönmesi. Takdir edilecek pek çok yönü var.

İddia ediyorum bu alemin son delikanlı savaşıydı İkinci Dünya Savaşı. Şimdi Amerikalı işgalcilerle kendimi özdeşleştirmekte güçlük çekiyordum. Ayrıca Arap teröristlerde de aynı sorun vardı. Rus ultra nasyonalist olabilir, ama oyunun adı Call of Duty. Modern zamanın savaşlarında bir 'call of duty' durumu olduğuna inanamıyordum.

Gerçekten, harbiden, sapına kadar 3 boyutlu haritalar; Modern Warfare'nin hep ciddi zaafiyeti olduğunu düşündüğüm konu haritaların çoğunlukla iki boyutlu olması idi. Yani mücadele bir yüzeyde geçiyor, bazen de ikinci katlar var. Sonra patch 1.7'de bir iki tane 3 katlı harita çıktı fakat çoğunlukla üç, dört düz sokağın birbiri ile kesiştiği tek katlı haritalar vardı. Oysa ki World at Word'a giriyorsun, çıkıyorsun, iniyorsun, biniyorsun, dönüyorsun duruyorsun... Çok iyi hareketler!

Sonuçta "Infinity Ward'un yapmadığı CoD, CoD olur mu?" derseniz, oluyormuş, valla ben de şaşırdım.

Tabii bunun dışında bazı küçük problemler de var, CoD5 olmasından kaynaklanan COD4'ten sonra gelmek gibi bir problemi var. Bundan dolayı silahların kofnigüre edilebilirliği söz konusu, Thompson'a susturucu veya 'red dot sight' gibi birşey takılabiliyor fakat şunu itiraf etmeliyim ki bu bence bir CoD geleneği olan teknik doğruluğun beline biraz kazma vuruyor. Tabii Mp40'ımızın red dot'u olmasını biz de isteriz fakat görevin çağrısına uyup Berlin'i komünist işgalcilere karşı savunmaya çalışan zavallı Fritz'in red dot'u yokmuş ki. Olsaymış belki herşey farklı olurmuş!

Herkes aynı silahlarla başlıyor. Tabii bu aslında sportif açıdan daha iyi birşey. Böylece "Hem Almansınız hem de beş kişisiniz" sorununun önüne geçiliyor, cenk meydanına sportmenliği getiriyor, fakat kişisel görüşüm yine bu tarihe sadakat hadisesinden ötürü durum biraz CoD ruhuna ters düşüyor.

Ayrıca insan İngiliz'leri, Amerikan Ranger ve Airborne'ları da arıyor. Sayfanın başına bakın hepimizin üniforması Airborne, nereden çıktı bu kıro marine hadisesi? Zaten Pasifik adalarında da çok sivrisinek oluyormuş.

Tabii yıllardan ve yollardan sonra CoD'un ruhunda da biraz değişiklik olması doğal. Zeitgeist meselesi... Eminim ki CoD2 release 5 olsa idi bu kadar heyecan ile alıp, saatler harcamaz ve böyle olmayacak köpek gibi monitör aldım bari ekonomik konjoktör dinlemeden yeni bilgisayar da alayım diye düşünmezdim. Sonuçta pozitif yönleri negatif yönlerine çok ağır basan bir oyun. Takdir ettik, Activision'a teşekkür ettik, başarılarının devamını diledik. Treyarch'ı da beğendik...


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.