Cebinizde 1 Milyar Dolar!

Kendinizi cebinize 1 milyar dolar konmuş bir casus olarak hayal edin ve bir ülke seçin. Bu ülkeyi faizli borca bağlamak için ülkenin öz kaynaklarını kendi ülkeniz için nasıl kullanırsınız?

1) Öncelikle öğrenmeniz gereken izm'e bir göz atalım;

Emperyalizm, bir devletin veya ulusun başka devlet veya uluslar üzerinde kendi çıkarları doğrultusunda etkide bulunmaya çalışmasıdır.

Çeşitli kaynaklar emperyalizmi aşağıdaki şekillerde tanımlar;
  • Bir ulusun başka bir ulusu vergiye bağlaması.
  • Bir ulusun başka bir ulusu topraklarındaki kaynaklarından yararlanması.
  • Bir ülkenin başka bir ülkeyi kendi kültürünü yayması ve oranın halkını köle olarak kullanması.
2) Yapılması gerekenler;
  • Mesela ülkede haşhaş üretimi varsa ve ülke bundan para kazanıyorsa haşhaş üretimini durdurması için sadece 2,5 milyon Dolar "cep harçlığı" kredi verirdim. İleride faiziyle paramızı hem geri alırdık (borçlandırırdım), hem de bu ülkenin haşhaş gelirini yok ederdim (Bir rakam: Afganistan’dan her yıl 200 milyar Dolar'lık üretiliyor).
  • Tütüne kota getirtirdim, 15 yıl önce aynı büyüklükteki tarladan 7.500 TL kazanan çiftçi, 17 yıl sonra aynı büyüklükteki tarladan 100 TL kazansın ki tütün yetiştirmeyi bıraksın (google'da ara).
  • Zeytinciliğiyle ünlü bölgesi varsa bu ülkenin, kendi ülkelerinde siyanürle altın çıkarması yasak olan firmaları buraya getirirdim. "Maden bulduk" diye ruhsat aldırırdım, bölgede 300-400 bin ton siyanür kullandırır, 100 bin ton siyanürü de havaya karıştırtırdım. Bitki örtüsü zamanla siyanürlü yağmurlarla yıkanır, zeytinin kalitesi düşer, fiyatlar düşer, zeytin üreticileri zeytin ağacı bulunan tarlaları villa arazilerine dönüştürür, zaman içinde de bunlara yavaş yavaş iskan verilir olur biter. Ülkeye bunun ekonomi için çok iyi gazını verirsin; mesela 2006 da 8 ton altın çıkartılmış olsun, devlete 200 milyon Dolarl'ık getirisi olsun. Kimse 200 milyon Dolar'a devletin boğazda sadece bir villa alabileceği ile ilgilenmez.
  • Özelleştirmenin iyi birşey olduğunu gazetecilere pohpohlamak için çeşitli aktiviteler sağlardım. Zaten gazeteciler ve borsadan para kazanabileceğini sanan zavallı "küçük" zenginlerde sizin için çalışır, ülkeyi yönetenlerin bile aklını çeler, ülkelerini yabancı sermayeye peşkeş çekip kendi ceplerini doldurduğunu sanarak sizin için çalışırlar.
Bu seçenekler arttırıbilir ama gerisini size bırakıyorum. Okuduğunuz her haber ile buradaki şıkları kendiniz arttırın.

Para mı? 1 milyar Dolar'ın %70'i hala cebinizde daha neler neler yaparsınız? Devam, devam...

29 Haziran 1971'de Nixon'un cep harçlığı vaadiyle haşhaş ekimi yasaklandı. 2,5 milyon Dolar kredi. Bu para ABD'den hiç gelmedi! 1973'de Ecevit yasağı kaldırdı. 1979'da Midnight Express çekildi. 1980'de darbe oldu!

6 yorum:

  1. Monopoly'yi sevdirirsin, mis!

    YanıtlaSil
  2. -O ülkenin belli başlı köşe yazarlarını kendi ülkemin çıkarlarına, kendi ülkesinin alehine yazı yazmaları için maaşa bağlardım. O ülkenin kurucusunu alttan alttan bok atmalarını sağlar, markacı uyuşuk gerçekten bi haber gençlerin yetiştirilmesini sağlardım.

    YanıtlaSil
  3. Bunlar eski komunüst zihniyeti hep... Gelişime karşı zihniyet mirim. Gelişime 50 yıldır karşı bunlar. Altın demek, zenginlik demek, nükleer olmadan büyük devlet mi olunur? Açın Türkiye'nin önünü. Yunanlılar gelse İzmir'e zeytin mi fırlatıcaz.

    YanıtlaSil
  4. Nükleer enerjiye laf söylemeyin üleyn.. İster inanın ister inanmayın ticari en çevreci enerji nükleer enerjidir.

    YanıtlaSil
  5. hıı hıı, casustan kaç para aldın üleyn

    YanıtlaSil
  6. Casus mu ne casusu ben casus bilmem. Kim ki casus. There is no "Casus".

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.