O madalyayı hakediyor

Yüzbaşı Hosenfeld Polonyalı bir çocuk ile

Roman Polanski, 18 Ağustos 1933’de Polonyalı bir Yahudi ile bir Rus göçmeninin oğlu olarak Paris’te dünyaya geldi. Üç yaşında Krakov’a taşınan, 1940’da şehrin Almanlar tarafından işgal edilmesinin ardından ailesi bir toplama kampına gönderilen Roman Polanski annesini kampta kaybetmiş, babası ise kurtulmayı başarmıştı.

2002 tarihli Roman Polanski filmi Piyanist'e konu olan hikayede adı geçen Alman Yüzbaşı Wilhelm Hosenfeld ailesine Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski tarafından takdim edilecek bir madalya ile onurlandırılacak.

Alman yüzbaşı Wilhelm Hosenfeld, Kızıl Ordu’nun hücumundan birkaç ay önce, 1944’te Varşova'da Yahudi piyanist Wladyslaw Szpilman’ı saklamış, yiyecek götürmüş ve başka Polonyalılara da yardım etmişti. Ruslar tarafından yakalanan ve savaş suçu işlemekten idama mahkum edilen Hosenfeld'in cezası 25 yıl çalışma kampına çevrilmiş, ancak cezası bitmeden ölmüştü.

Hosenfeld, eşi ve oğullarına takdim edilen o madalyayı göğsünde taşıyamasa da biz o ve onun gibi iyi insanları yüreğimizde taşıyacağız...

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.