Sistem tarafından kazıklanan mühendisler vol. 2*


Anadol'u nasıl bilirsiniz? "Karoserisini keçiler yiyor" diye bilirsiniz. Fakat vakti zamanında abiler oturmuşlar teknoloji transferi filan birşeyler yapmaya başlamışlar, her ne kadar, radyo ve kalorifer opsiyonel olup, birkaç ciddi mühendislik hatasına sahip olsa da, satış fiyatını serbest piyasa yerine Süleyman Demirel belirlese de ortaya birşeyler çıkartmışlar.

Hatta ingiltere'ye ihraç etmeye çalışmışlar, İngiltere'de ilanlar yayınlamışlar, sene 1971. Sonra spor modelini, off road modelini yapmışlar. Sonra da çeşitli sebeplerden dolayı programı iptal etmiş, bununla da kalmayıp karoser kalıplarının hepsini imha etmişler. Sanki Pasifik savaşından sonra Amerikalılar'ın Mitsubishi Zero uçakları ile ilgili tüm dokümantasyonu imha etmesi gibi veya vakti zamanında Etimesgut uçak fabrikasında yapılan 100'den fazla uçak gibi, hatta 1952'de tasarlanan THK 16 gibi...

Ve biz Anadol'u "karoserisini keçiler yiyor" diye biliyoruz. Bu laf "yakıt ikmalini unutuyoruz, şark kafası" gibi bir laf. Hafızasız toplumlara aşağılık kompleksini aşılamak ve birşeyler başarmayı düşünmeye, hayal etmeye bile yeltenmelerini engellemek için söylemiş sözler bunlar.

*İlgili yazı

2 yorum:

  1. A8 16 modelini döneminde Maçka Teknik Lisesi bünyesinde açılan teknoloji fuarında gördüğümü hatırlıyorum, yemyeşil bahçenin ortasında göz kamaştırıyor, epoksi kokusu ile zihni açıyordu...

    YanıtlaSil
  2. Anadol halkımızın araba sevdasını karşılamada önemli rol oynamıştı. İlk çıkanlarda kısa boylu sürücüler yolu direksiyon simitinin içinden görüyor olsa da. Bunu da küçümsemek, aşağılamak için söylemiyorum. Bir çok insan üretmenin kolay bir şey olduğunu sanır. Eleştirmek kolaydır. Anadolu eşek yedi, keçi bitirdi diye söylentiler çıkarırlar da, Airbus'ın üzerinde yıllarca çalışılan ve kucakla para harcanan son modelinde (en büyüğü), kuyruğa gerekli komutları götürecek kabloların son aşamada kısa kalmasını, Petronas kulelerinde başından sonuna tekrarlanan aksaklıkları (betonun aynı kalitede üretilememesi, kulelerden birinin düşeyden saparak inşa edilmesini vb. görmezler (tabiiki hepsi düzeltilerek üretim ,inşa sürdürülmüştür) Her işte aksikler, önceden düşünülemeyen terslikler olur. Bundan "biz adam olmayız" sonucunu çıkaran bir tek biz varız, galiba. Veya "birileri" bu sonuç için çaba harcıyor.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.