Üzgünüm Pete, Onu Durdurmaya Çalıştım Ama Olmadı*


Şanslı bizler, bu Pazar bir tarihin yazılmasına tanık olduk...

Sürekli eleştirilen, oyunu beğenilmeyen, heyecansız bulunan bir adam; Pete “Pistol” Sampras ile paylaştıkları rekoru kırarak 15. grand slam turnuvasını kazandı!

Geçen yıl, neredeyse tüm yorumcu ve sporseverlerin gelmiş geçmiş en iyi final seçtikleri Federer-Nadal Wimbledon finalinden 1 sene sonra, yine unutulmaz bir maç oynandı. 2008’de üst üste 6 kez Wimbledon şampiyonu olmasına izin vermeyen belalısı Rafael Nadal’ın sakatlanması ile turnuvanın en büyük favorisi haline gelen Federer, başka bir genç Andy Roddick ile karşılaştı son gün.

Günümüzün tenisinde Williams kardeşler ile başlayan, özellikle bayanlarda çok popüler hale gelen güce dayalı oyunun karşısında duran son büyük kale kendisi. Tekniğin, hazırlığın, kondisyonun, motivasyonun, oyundan düşmemenin, kendine güvenin karşılığını aldı. Artık onun gibi topu oyunda tutmaya çalışmak, rakibi hataya zorlamak yerine işi çabucak bitirmeye çalışan aceleciler var kortlarda...

Fedex, doğru bildiğini sadece ilk setin ilk oyununda değil, en kritik yerde de uygulayabilen, bireysel güvenin en uç noktalarından biri. Final setinde 15-40 gerideyken zoru ve riski seçip, üst üste 3 ace attı, servisini kırdırmadı.

İlk seti Andy Roddick aldı. 2. set düğüm noktası oldu, 6-2 geriden gelip 2. Seti tie break ile (ve Roddick tie break’te yine 6-2 öndeyken) aldı. Bunda elbette kısa süre önce ciddi geri dönüşler yaparak hayatında ilk kez şampiyonluk kazandığı Roland Garros’un etkisi büyük.

3. seti yine tie break ile aldı Fedex. 4. Seti Roddick müthiş bir karşılıkla 6-3 kazandı.

Unutulmaz final bundan sonra başladı zaten. Daha doğrusu müthiş 2 tie break bir anda unutuldu. Wimbledon’da final setinde tie break kuralı uygulanmıyor yani iki tenisçiden birinin üst üste 2 set alması gerekiyor...

Maç bittiğinde tenis severler final setinde tam 30 oyun gördüler. 16-14 gibi inanılması zor bir skorun olduğu 5. set tam 95 dakika sürdü.

Federer’in rekor nedeni ile tüm maç boyunca stresli olduğu yüzünden okunuyordu. Hiç ona yakışmayacak hatalar yaptı. Buna karşın Roddick, yeni antrenörünün "beni baştan yarat" modeli ile sadece mükemmel servis atan bir adamdan (servisleri ile meşhur olan rakibi karşısında, Roddick’in 27 ace’ine karşılık 50 ace atması Federer’in ne kadar büyük olduğunu anlatmaya yeter belki) çok yönlü bir tehlikeye dönüşmesinin karşılığını aldı. Muhtemelen bu 26 yaşındaki genci daha çok finalde ve kupa kaldırırken göreceğiz ilerleyen yıllarda.

Böyle bir finalin tek kötü yanı kaybedeni görmek. Roddick ağlamamak için kendini zor tuttu, gözleri doldu, sorulara cevap verirken sesi titredi.

Federer ise –muhtemelen heyecandan- berbat bir konuşma yaptı. Roddick’e her zamanki nazik üslubunun aksine saçmalayarak başarı diledi ve garipçe tebrik etti. Tenis dünyasının gelmiş geçmiş en iyisi mi tartışır dururuz ama en kariyerlisi artık fotoğraftaki bu adam.

Ama unutmamak lazım ki; Roger’ın beyefendiliği, nezaketi ve sportmenliği ile kıyaslanınca, Nadal 25 ATP turnuvası kazansa da bu kadar saygı görmeyecek herkesten!

Fedex’e sonsuz tebrikler...

Not: Finalin bir özetine bu linkten ulaşabilirsiniz.

*Andy Roddick maç sonu konuşmasında Pete Sampras’a dönüp rekorunun kırılması hakkında laf atarken.

3 yorum:

  1. 'Ama unutmamak lazım ki; Roger’ın beyefendiliği, nezaketi ve sportmenliği ile kıyaslanınca, Nadal 25 ATP turnuvası kazansa da bu kadar saygı görmeyecek herkesten..'

    avustralya'da ödül töreninde nadalın mütevaziliği, nezaketi, anlayışı son derece yüksekti, unutuldu. ve federerin roddick'e dedikleri çoğu kimse tarafından görülmedi bile.
    beyefendilik, nezaket ve sportmenlik olaylara göre değil de şahıslara göre değerlendirildiğinden(örneklere bakarak) benim için hiçbir ifade etmiyor(bu konuda).

    YanıtlaSil
  2. 77 oyunluk bu nefis maçın ardından Federer maçı izleyen Sampras'ın kendini ateşleyen güç olduğunu söyledi ve herkes kralı selamladı...

    YanıtlaSil
  3. ve kral binayı terkeder...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.