Coco


Coco avant Chanel filmini izlerken meşhur Chanel N°5 parfüm şişesinin Chanel tarafından yapılan ilk tasarımının Paris'te bulunan Vendome Meydanı'nın planına tam oturduğunu okuduğumu hatırladım. Şişe sekizgen planlı meydanın oranlarına göre tasarlanmış, zaman içinde değişikliklere uğrasa da bu oran korunmuştu. Filmde bahsedilmeyen Chanel'in bu döneminden bir detay...

Günümüzde Ritz Oteli'nin ve mücevher mağazalarının bulunduğu meydan Chanel'in 1921'de yaşadığı mekanlardandı. 1687'de 14. Louise tarafından yapım emri verilen meydan devlet dairelerinin bulunacağı saraylar ile çevrelenekti. Mimar Jules Hardouin Mansart yönetimindeki inşaat bittiğinde takvimler 1699 yılını gösteriyordu. O dönemde ortasında Roma İmparatoru kılığında 14. Louise heykeli olan meydanda şimdi Austerlitz Savaşı zaferinin anısına dikilmiş Napolyon Bonaparte sütunu bulunur.

1792'de 14. Louise heykeli cumhuriyetçiler tarafından top döktürülmeye gönderilmiş, Napolyon başa geçince zafer sütununu diktirmiştir. 1815'de yeniden cumhuriyet ilan edilince sökülen sütun 3. Napolyon tarafından yerine konsa da ressam ve ihtilalci Courbet tarafından 1871'de sökülmüş, fakat 1873'de Courbet yanlıları davayı kaybedince bir kez daha yerini almıştır.

İşte şişe, işte meydan...

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.