Hayat Matematiktir


  • Bir şahin, havadan avına yaklaşırken logaritmik spiral izler. Şahinin avını en iyi görebildiği açı sabittir, ve şahin uçuş yönünü, bu açıyı sabit tutacak şekilde belirler. Bu da bir logaritmik spiral oluşturur.
  • Uçabilen böcekler, bir ışık kaynağına yaklaşırken logaritmik spiral izlerler. Bunun sebebi, ışık kaynağı ve uçuş yönleri arasındaki açıyı sabit tutmalarıdır. (Doğada tek kuvvetli ışık kaynağı güneş ya da ay olduğundan, ışık kaynağına sabit bir açıyla uçmak böceklerin dümdüz ilerlemesini sağlar. Yapay ışık kaynaklarına sabit bir açıyla ilerlemek ise düz bir hat yerine logaritmik spiral oluşturur.)
  • Sarmal gökadaların kolları logaritmik spiral şeklinde açılır. İçinde bulunduğumuz Samanyolu gökadası da dört ana kolu olan bir sarmal gökadadır.
  • Tropik kasırgalar logaritmik spiral şeklini alırlar.
  • Nautilus gibi pek çok deniz canlısı, kabuğunu logaritmik spiral şeklinde inşa eder. Bunun sebebi, bu hayvanların büyüme hızlarının mevcut büyüklüklerine orantılı olması, yani hayvanların üstel bir hızla büyümeleridir.
Logaritmik Sarmal'ın formülü ile hayatı boyunca uğraşan, Jacob Bernoulli'dir (Fransa, 17. yy.). (Lady Shalott'un uyarısıyla tekrar düzenlenmiştir)

Değişik dönüşümler altında kendini yeniden üretebilen logaritmik sarmal onu o kadar etkilemiş ki mezar taşına "eadem mutata resurgo" (Latince, değişmeme karşın yeniden doğarım) yazısıyla birlikte bu eğrinin kazılmasını istemiş.

Bu sarmalın formülünü ben bulmuş olsaydım herhalde, mezar taşıma "Hayat matematiktir" yazılmasını isterdim :)

6 yorum:

  1. Belki de matematik hayattır! Hayat mı matematikten çıkar, matematik mi hayattan?

    YanıtlaSil
  2. dimi...

    doga, o formulleri bilmeden hareket ediyor,
    biz onlarin hareketlerini formule etmeye calisiyoruz,

    yada, doga buyuk ve tek bir folmule gore hareket ediyor.

    YanıtlaSil
  3. formul yoksa kaos vardır

    YanıtlaSil
  4. Hayatın matematik olduğunu kabul ediyorum ama logaritmik sarmalın formülünün sahibi konusunda şüphelerim var.Görsellerde kullandığın çizim ünlü Fibonacci dizisinden elde edilen Fibonacci sarmalı. Hani şu dizideki her sayının kendisinden önce gelen iki sayının toplamına eşit olduğu sayı dizisi ve kenar uzunlukları bu sayılara eşit olarak çizilen karelerden oluşturulan sarmal... Hatta fotoğraf sanatında kullanılan altın oran da buradan geliyor.
    Neyse, formülün ya da sarmalın kime ait olduğu çok da önemli değil aslında; matematik tarihi milattan öncesine dayandığı ve bazı şeylerin farklı zamanlarda farklı kişiler tarafından tekrar tekrar keşfedildiğini göz önünde tutmak lazım; önemli olan hayata baktığında matematiği görebilmek...

    YanıtlaSil
  5. Zamanında "Bilim, evreni tercüme çabasıdır" demiş bir GSC düşünürü..

    YanıtlaSil
  6. ---Lady Shalott'un yazısı dikkate alınarak yazıda düzenleme yapılmıştır. ---

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.