Değer yargıları

Bugün 33-0 yenildiğimiz bir futbol maçı oynamış olsak, teknik direktöründen masörüne futbol federasyonunu topyekün sallayacak, istifaların yaşanacağı, futbolda başarı için yeni kadrolara şans tanımak adına radikal kararlar verilmesi gereken bir gün olurdu.

Örneklerini çok gördüğümüz bu olay, kulüp takımlarından, milli takıma değer verdiğimiz futbol, başarı ve onur anlayışımızla teklif beklenmeden, gözünü kırpmadan yerine getirilen sonuçları, unutulmaz kahramanları ile hatırlanır ve bu herşeyin üstüne çıkarak günler, haftalar, aylarca konuşulabilir...

Peki konu insana verilen değer ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi olunca mangalda kül bırakmayanlar nerede?

Binlerce kilometre uzakta, 6400 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridiyle, sırtını And Dağlarına yaslamış, belki de bu yapısıyla dünyanın bir yerden bir yere ulaşımı en zor ülkesi Şili bugün bize bu mağlubiyeti yaşattı. Yerin 700 metre altında kapana kısılmış 33 madencisini 68 günlük mücadelenin sonucunda hayata döndürdü. Devlet başkanı 24 saate yakın süren çıkarılma çalışmalarında bizzat bulunup, her bir madencinin hayata dönüşünü kutladı.

Organizasyon yapısı ve detaylara gösterdikleri önem de gözden kaçmayan bu sevindirici olayda dünyanın gözü de, önde gelen televizyon kanalları da canlı yayın ve röportajlarla Şili'deydi. Şili, kaderle mücadelesinden birliktelik, inanmışlık, çalışkanlık ve umutla, insanlık onuru ve medeniyet düsturu ile zaferle ayrılmayı bildi. Şili tek yürek olup kazadan kayıpsız dönüp, birçok ders alırken, Başkan Pinera verdiği demeçlerde aldıkları derslerin altını çiziyor, bu tecrübenin ışığında herşeyin çok farklı yaşanacağı, geleceğin çok daha iyi olacağı umudunu taşıyordu. İster politik bir manevra deyin, ister bir ulusun zaferi, eminim o başkan gittiği her yerde ayakta alkışlanacak ve Şili'nin azmini, gücünü omuzlarında taşıyacak.

Devlet büyüklerimiz ise değer yargıları ile madenlerde, yollarda, dağlarda insanlarımızın yitip gitmesine "kader" diyor, Şili'den gelen haberler karşısında "biz 3 günde çıkarırdık" ifadeleriyle arsızlaşabiliyor, işin planlamasında Şili'nin yaptığı hatalardan bahsediyor...

Biz bugün Şili'den ağır bir yenilgi aldık, umarım bundan iyi bir ders çıkarmasını biliriz!


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.