Night Witches


Üstünden seneler geçmiş olsa bile her gün insan 2. Dünya Savaşı hakkında yeni bir epik detay öğrenebiliyor. Almanları durdurabilmek için dünyanın dört yanında herkesin nasıl bir çabaya girmesi gerekmiş olduğunu daha iyi kavrıyor.

Amerikan filmleri ile büyümüş birisi olarak doğu cephesinde Sovyetler'in savaş hikayelerini daha yeni yeni öğrenmeye, tüm savaşın içerisinde doğu cephesinin önemini yeni kavramaya başladım. Bu hafta öğrendiğim doğu cephesi hikayesi ise 558'nci Gece Bombardıman Alayı'nın hikayesi.

Stalin'in 99 numaralı emri ile Haziran 1942'de 4'ncü Ordu'ya bağlı olarak kurulan, pilot ve teknisyenleri ile tamamen kadınlardan oluşan bu alay, 1'nci savaştan kalan kanvas çift kanatlı uçaklarıyla savaş boyunca Alman mevzilerine 23 bin sorti yapmışlar ve Almanlar tarafından "Nacht Hexen" olarak isimlendirilmişler.

Uçaklarının yavaşlığını kendilerinden çok daha üstün Bf109'lara karşı bir avantaja çeviren bu kızlar, savaş boyunca 30 şehit vermiş. Ne yakık ki Hollywood prodüktörlerinin Nazi ilerleyişini durdurmayayı başaran ilk kuvvetin bir grup Sovyet genç kız olduğu hikayesini anlatmaya cesaret edememesinden dolayı şimdilik hikayeleri çok anlatılmamış. Umarım bu durum değişir...



Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.