Kağıt katla bomba yap*

* Pim çek bomba at

Sunderlandli bir golf kulübü tasarımcısı olan Williams Mills tarafından tasarlanan ve geliştirilen Mills bomb Birmingham'da Mill's Mühimmat Fabrikası tarafından 1915'de üretilmiştir. İngiliz Ordusu tarafından bu tarihten itibaren zaman içinde çeşitli değişikliklere uğrayarak 1970'lerin sonuna kadar standart el bombası olarak kullanılmaya devam etmiştir.

El bombalarının tarihi Bizans İmparatorluğu'na kadar uzanmaktadır. Savunma tipi olan bu bombanın atıcısı bombayı attıktan hemen sonra siper almak zorunda, deneyimli bir atıcı ise yaklaşık 750 gr. olan bombayı 30 metre mesafeye atabilmektedir.

Günümüzde el bombalarının rolü** kalmamıştır ve ne mutlu ki yukarıda yer alan sadece kağıttandır.


Uzi, MP5, M4 buyrun onlardan da var


Peki bunca can yakmasına rağmen silahlar renkten renge girerek, altınla kaplanarak, taşlarla bezenerek, porselenden veya başka malzemelerden üretilerek neden sanata malzeme olur, sanat galerilerinde veya mağazalarda bu şekilde baş köşeyi süsler? Neden oyuncak olarak tabanca, tüfek alınmamış bir çocuk bile süpürgenin sapını veya kuru bir dalı kendine silah yaparak oyun oynar? Neden kaleci olmaya gönülsüz onca çocuk oynadığı savaş oyununda en fiyakalı ölümü kendine rol biçer ve ağır çekimde yerlere yuvarlanır? Bebek, arabasından size parmağı ile nişan alararak baş parmağını düşürür...

Sanırım insanoğlunun benliğini bir sonraki seviyeye taşıması bir felaketle kesintiye uğramasa bile yüzyıllarlar alacak. O zamana kadar gökyüzüne dikilen toplar, roketler gibi fallik objeler gölgesinde, vahşetin meşrulaştırıldığı yollarla gazı alınsa da günlük yaşantısı içinde bile vahşetin, kural tanımazlığın, şiddetin çağrısı beynine sinyaller iletmeye devam edecek.

Belki bu süreçte el becerisini geliştirecek bir uğraşta bulunmak adına kağıttan bomba yapması da doğrudur, bir gün atalarının o kağıttan turna kuşu katladığını ve üzerine yazdıklarını hatırlayacaktır!

** Toprağa ekilenleri saymazsak!

1 yorum:

  1. Ah resimler yaşıyor olsaymış. Pim çek bomba at'ı çok saydırdılar galiba acemlikte :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.