Bulutların üstünde oyun keyfi


Sürekli gelişen teknoloji ve onun paralelinde bu teknolojiyi isteyen arzulu yazılımlarla takip etmesi ekonomik olarak zorlaşan, eskidikçe yazılım ve destek bulamayarak yenisini almaya zorlayan sistem ile bilgisayarlı oyun pazarı, kendini 2-3 yılda bir yenileyen konsol oyun makineleri... Aralarında karar vermesi bile güç, siz alana kadar yeni modelinin bir sonraki yıl pazara çıkmak üzere fuarda tanıtılacağı, almadığınız o diğer marka veya çıkacak olan modelin kesinlikle kafanızı kurcalayacağı... Peki ne olacak?

Hiçbirini almayacağız!

İnternet hızlarının artması, ağların yaygınlaşması, inanılmaz boyutlarda veri tarlalarının kurulması ile hayata geçmeye başlayan bulut bilgisayar kullanımı veri saklama ve paylaşmanın ötesinde sizin yerinize dünyaları barındırıp istediğiniz yerde hizmetinize sunuyor. Artık sadece ofis belgeleriniz değil müziğiniz, filminiz, oyununuz, programlarınız bulutta... Kendinize e-posta atarak sunucunuzda belge saklama devri kapandı artık. Büyük şirketler filmleri buradan satıyor, kiralıyor, müzik albümlerini buradan pazara çıkarıyor, tek sahip olmanız gereken internet bağlantısı ve uygun bir cihaz. En basitinden kaçırdığınız televizyon programını YouTube'da arıyor, müzik dinlemek için Grooveshark'a, Fizy'e bağlanıyor, müziği, videoları indirmeden bilgisayarınıza akıtıyorsunuz. Bunları yapmak için de minimum donanıma sahip cihazlar yeterli, artık oyun oynamak için de öyle!

Bilgisayarınıza yükleyeceğiniz ufak bir yazılım ve hızlı internet bağlantısı dışında son teknoloji ekran kartları, hızlı işlemciler ve yüksek RAM'lere ihtiyacınız olmadan bu deneyime sahip olmanız mümkün. Uzaklardaki bir sunucu üzerinde açılan oyun internet ile ekranınıza ulaşıyor ve size keyfini sürmek kalıyor. Sunucunun işlemci kapasitesinden yararlanarak bilgisayarınızın kaldırmayacağı oyunları böylelikle oynayabiliyorsunuz. Hem de gigabaytlar indirmeden, uyum sorunu yaşamadan, anında.

Bu hizmeti veren ve benim deneyimlediğim; ücretsiz kayıt sistemi, hızlı, güzel kullanıcı arayüzü ve satın almadan 30 dakika oynayabileceğiniz oyunları ile OnLive, en az 3 MBit hızında internet bağlantısı istemesine rağmen 8 MBit bağlantıma sunucuya uzaklığından dolayı haliyle gecikme var dese de inanılmaz bir başarı gösterdi diyebilirim.

Bilgisayarıma kurulu olmayan bir oyunun bu kadar hızlı, takılma olmadan menüsüyle karşımda olmasına şaşırmadım değil. Giriş ve ara videolarda sorun çıkarmayan, ses kalitesi ve eşleşmesinde sorun olmadan çalışan oyunlar grafik açısından şu anki donanımımın kaldırmayacağı türdendi. OnLive'ın gecikme (latency) uyarısının denediğim Homefront dışında sorun çıkarmadığını söyleyebilirim. Bu oyunda oynanmaz bir durum yaratmasa da kontrollerin ağırlığı hissediliyordu, belki trafiğin az olduğu bir saatte o da yeterli verimi verecekti. Onun dışında denediklerim Lara Croft and the Guardian of Light ve Tom Clancy's HAWX, Borderlands, Dirt3 kusursuz çalıştılar.

Bütünleşik ekran kartlı (Intel GMA 950, 64 Mb) MacBook'ta da denediğim OnLive hiç bu işlerin altından kalkacak donanımı olmamasına rağmen ve doğal olarak oyunların Mac yazılımı olup olmadıklarına aldırmadan işin üstesinden çok güzel geldi. Bu da sistemin ortamlar arası duvarları da yıktığını gösteriyor.

Uygulamanın içinde oyun demolarını ve satın aldığınız oyunları oynamak dışında diğer oyuncu ekranlarına bağlanıp izleme, sohbet etme, arkadaş grupları oluşturma gibi eylemlerde bulunabilmeniz mümkün. Koyar kafamı oynarım bir daha da yüzüne bakmam derseniz bir satın alma seçeneği olarak oyunlar 3 veya 5 gün gibi süreler için satış fiyatından çok daha ucuza kiralanabiliyor. Ayrıca OnLive'ın PlayPack adını verdiği paket ile 100'den fazla oyun, ayda sadece 10 Dolar'a, abonelikten istediğiniz zaman çıkma imkanıyla sınırsızca oynanabilir... Çok tehlikeli!

Sunucularından 1600 km. mesafede yüksek verim alınabileceğini söyleyen OnLive'a, kuş uçuşu 10000 km.'den bağlanıp bu sonuçları almak yakın gelecekte bizi nelerin beklediğinin işareti. Televizyon eklentisi ve kablosuz kumandası ile 100$'a oyun keyfini büyük ekrana ve kanepe üstüne de taşıyan OnLive, görünüyor ki sizi hiçbir zaman donanım güncellemesi sıkıntısına sokmayacak, en iyi ve en ekonomik oyun çözümü olmaya aday. Tabii hız ve kota sınırları olmayan ülkelerde...

Bağlan ve oyna!

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.