Büyük Birader

Hepimizin cebine birer cep telefonu yerleştirip, e-posta'lar ile iletişimimizi sağladımız, evimizde en az bir bilgisayarın bulunduğu bugünlerde, finans kayıtları, aile fotoğrafları, kişisel yazışmalara kadar bütün bilgimizin deposu olan bilgisayarların bu kadar yaygın olmadığı, hatta evlere, cebimize gireceği bile bilim-kurguya konu olduğu dönemlerde doğan 'büyük birader' yaşam alanını değiştirerek gelecek için kurgulanan elektronik dünyasının prangasını hepimizin boynuna geçirme yolunda hızla ilerliyor.

Bu teknolojik gelecek paranoyası diyenleriniz olacak, ama verilerin kaydedilmesi konulu AB direktifi Ocak ayından beri yürürlükte. Bu sebeple cep telefonları ve e-posta trafiği kaydediliyor. Gün geçtikçe daha fazla hükümet suçla mücadele bahanesiyle yurttaşlarını gözetliyor. Acaba kim iyi, kim kötü? Şu bir gerçek ki verilerin depolanması konusunda ayrım gözetilmiyor, yani hepimiz potansiyel suçluyuz...

Haziran ayı başından beri İsveç gizli servisi FRA, İsveç hatlarından geçen tüm uluslararası e-posta trafiğini denetliyor. İçeriklerine kadar incelediği e-postalar ile AB direktiflerini en sıkı uygulayan ülke İsveç. Hemen belirtmek lazım Rusya'nın veri trafiğinin %80'i İsveç'ten geçiyor! Bu konularda örnek ülke tabii ABD, 11 Eylül'den sonra kabul edilen Vatandaşlık Kanunu ile birey haklarının çiğnendiği birçok uygulama terörizmle savaş adına uygulamada. Phil Hazlewood'un Agence France Press için kaleme aldığı yazıda, 2006 yılında İngiltere'de 4,2 milyon kamera bulunduğunu öğreniyoruz, bu da diğer bir konudaki yatırımla ilgili size ufak bir bilgi verecektir. Ayrıca bu iş yazılı metinlerde geçen birkaç anahtar kelimeyi taramaktan daha zordur sanırım!

Vatandaş bundan ne gocunsun değil mi? Amacı kötü olan korkacak, duydun mu birader!

Konuyla ilgilenenin daniskasıyım diyenler, Privacy International sitesinden detaylı bilgi alabilir, ayrıca Auscanzukus'un ne demek olduğu ve Echelon'un marifetleri için buraya göz atabilirler.

Yazımı tamamladığım sıralarda aldığım bir e-posta.
İlgili mi konuyla? Ucundan!

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.