Hareket eden taşlar

Racetrack kuru göl yatağı jeolojik bir fenomene tanıklık eder... Amerika Birleşik Devletleri'nin güney batısında Kalifoniya, Nevada eyaletleri sınırı yakınlarında, Kuzey Amerika'nın en kuru ve en sıcak bölgesi Ölüm Vadisi'nde (Death Valley), denizden 85,5 metre aşağıda bulunan bu göl yatağında taşlar hiçbir insan ya da hayvan müdahalesi olmadan arkalarında izler bırakarak dolaşır.

Toprak kayması ile yamaçlardan göl yatağına düşmüş bu taşların kimi zaman yön değiştirdikleri de gözlenir. Peki bu taşlar nasıl hareket eder? Bu saha ekin halkalarını yapan uzaylıların eğitim alanı mıdır? Yoksa manyetik bir alan, toprağa gömülmüş bir meteor farklı özellikteki taşları kendine mi çekmektedir?

Hayır! Bu işin arkasında farklı güçler bulunmakta.

30 cm. genişliğe varan, onlarca metre uzunlukta olabilen izler; suya doymuş ince bir kil tabakası ile kaplı zeminde geceleri sıfırın altında seyreden sıcaklığın oluşturduğu ince buz tabakasında yüzeye yakın esen kuvvetli rüzgarın taşları kaydırmasıyla meydana gelir. 1948'den itibaren değişik araştırma gruplarının yaptığı gözlemler sırasında kayıtlara geçen en uzun yol 262 metre ile 36 kilo ağırlığında bir taşa aittir.

Doğanın güzel bir sürprizi.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.