Site kapattırmayacaksın!

10.000'e yakın internet sitesinin kapalı olduğu Türkiye, cumhurbaşkanının konuyla ilgili olumlu mesajlarına rağmen sansürcü ülkeler arasındaki yerini sağlamlaştırma adına her gün yeni bir adım atıyor... Ve bugün; 3 yıla yakın süredir kapalı (yasaklı) YouTube'un yanına büyük çoğunlukla profesyonel, yaratıcı, sanatsal videoların yayınlandığı ve bu sebeple hata ile kapatma davalarından uzak kalacağını varsaydığım Vimeo da katılıyor.

Sistemin kapatmayı, yasaklamayı bu kadar kolaylaştırmış olmasından dolayı savcılıklara yapılan her başvuru kapatılan siteler listesinin uzamasına sebep oluyor. Böylelikle özel TV kuruluşları şifreli maç yayınlarının izlendiği siteleri kapattırmak için bütün Google hizmetlerini sekteye uğratabiliyor, telif hakları savunuculuğunu üstlenmiş müzik yapımcıları birliği klipleri izleniyor-dinleniyor diye belki de satışlarının artmasına, sanatçıların tanınmasına sebep video portallarını, internet radyolarını yasaklatıyor, yurtdışından daha ucuza ürün getirtmek mümkün olduğundan ticaret portalları kapattırılıyor, uçkuruna sahip olamayıp ipliği internet pazarına çıkanlar, lafına sahip olamayanlar, çamur atılanlar, kendini yasa koruyucu görenler, kraldan çok kralcılar da bu kervana katılınca, çoğu zaman arkasına sığınılan yetersiz vergi sistemi ve yargı yolları işin kolayını kelleyi vurmakta buluyor. Kurunun yanında sadece yaşı tutmuyor ateş... Bu kaynakların işin sadece eğlencesi değil eğitimi, kültürü, bilgisi olduğundan habersiz geleceği de yakıyor.

Başka hiçbir yargı yolu kişiye bir dilekçe ile binlerin, milyonların kullandığı hizmetleri engelleme gücünü vermiyor... Bu güç de futursuzca kullanılmaktan geri kalınmıyor.

Avrupa'nın yamacında ciğerci kedisi gibi oturup dururken; ne vaatler verilirse verilsin, ne sözler söylenirse söylensin üzerimize yapışan sansür bandını kaldırmamız mümkün olmayacak. Hep bununla yargılanacağız!

Eğer yüzleşemeyeceğin bir durum içindeysen faaliyetini o alandan çıkarmakta, şapkayı önüne koyup düşünmekte, tartışmakta fayda var. Herkes ulaşacak bilgiye, devir bu... Yok eğer bildiğimi okurum dersen göğüsleyeceksin tepkileri, hukuki yollarla arayacaksın hakkını, müşkül duruma düşürmek için kullanılmışsa internet haklılığını da yayacak...

Keyfen kendi küçük işlerin için kimsenin hakkını gasp etmeyecek, karartmayacak, kolaya kaçıp site kapattırmayacaksın!

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.