Batmayan Sam!

1940 yılının Ağustos ayında Kriegsmarine (Alman Deniz Kuvvetleri) o güne kadar yapılmış en büyük savaş gemisi olan Bismarck'ı denize indirdi. Büyük kuvvetlerin, 1922 Washington Deniz Antlaşmasında belirlediği savaş gemileri için tonaj sınırı 35.000 ton iken Bismarck 50.000 tonun üstündeydi. 251 metre uzunluğunda, 30 knot hıza ulaşan, 8500 mil menzilli, 2300 kişilik mürettebatıyla Kraliyet Deniz Kuvvetleri'ndeki savaş gemilerine rakip tek Alman gemisiydi.

Mayıs 1941'de ağır kruvazör Prinz Eugen'le beraber İzlanda'yla Grönland'ın arasından geçerek Atlantik Okyanusuna açılmak üzere yola çıktı. Operasyonun amacı Amerika'dan gelen ticaret filolarını vurmaktı. 24 Mayıs'ta Grönland açıklarında HMS Hood ve HMS Prince of Wales tarafından farkedildiler. İlk ateş açan İngilizler, 20 dakikanın sonunda, bayrak gemisi HMS Hood 1400 kişilik mürettebatıyla beraber batmış, HMS Prince of Wales güverte yangını ve atış kontrol sistemlerinin devre dışı kalmasıyla kaçmaya başlamıştı. Prinz Eugen hasar görmemiş, Bismarck sadece hızını düşürmesine ve yakıt ikmaline ihtiyaç duymasına sebep olacak hasarlar almış şekilde bu savaştan galip çıkmışlardı.

Winston Churchill, uzun zamandır İngilizler'in denizde almadığı yenilgi haberini duyduğunda "Bismarck'ı batırın" emrini verdi. Bunun üzerine 2 uçak gemisi, 3 savaş gemisi, 4 kruvazör ve 7 destroyer, yakıt ikmali için eskortu Prinz Eugen'den ayrılıp Fransa kıyısına yönelen Bismarck'ın peşine düştü. 26 Mayıs'ta uçaktan atılan bir torpidoyla, kalın sualtı zırhının korumadığı tek yer olan dümen vurulunca kilitlendi ve geminin dönerek takipçilerinin üzerine doğru yönlenmesine sebep oldu. 27 Mayıs sabahı 3 saat süren savaştan sonra İngiliz donanması mühimmatları bittiği için geri çekilmeye başladıklarında dev Bismarck'ın tüm topları susmuş ama motorları çalışıyor ve hala yüzüyordu. Geminin ele geçmemesi için Kaptan Ernst Lindermann mürettebatına "batırın ve terk edin" emrini verdi. 10.39'da Bismarck dalgalar tarafından yutulurken 2300 kişilik mürettebatın 115'i İngiliz gemileri tarafından denizden toplandıktan sonra denizaltı saldırı ihtimaline karşı kurtulanları toplama bırakıldı. Ertesi gün olay yerine ulaşan Alman gemileri denizde sadece 5 kişi bulabildi.

Asıl hikaye şimdi başlıyor. Tüm bunları anlatma sebebim aslında bir kediydi. Bismarck'ın batışını okurken yakalanan 115 mürettebat ve 1 kedi (1 cat) yazıyordu Wikipedia'da. Bu ele geçirilen "cat" benim bilmediğim bir gemiden kalkan uçak mı, Alman şifreleme aleti mi, denizcilik terimi mi derken bildiğimiz kedi çıktı! Sen suda kurtarılmayı bekleyen 2200 insan evladı Alman daha varken tut 115 adam ve 1 kedi kurtar sonra git?!

İngiliz destroyer HMS Cossack denizden Alman denizcileri toplarken 1 de kedi bulur enkazın üstünde. Adını bilmedikleri kediyi alıp gemi maskotu ilan eder ve adını Oscar koyarlar. 5 ay sonra 24 Ekim'de HMS Cossack torpillenir ve ağır yara alır. Kurtarma çalışmaları sırasında geminin burun kısmı patlar ve 159 mürettebat ölür. HMS Cossack kurtarılamaz ve batar. Geriye kalanlar ve Oscar, destroyer HMS Legion tarafından kurtarılır ve uçak gemisi HMS Ark Royal'e transfer edilir. İşin ilginci HMS Ark Royal Bismarck'ın batırılması görevine katılan 2 uçak gemisinden biridir. Oscar'ın adı artık "Batmayan Sam" (Unsinkable Sam) olmuştur.

14 Kasım'da HMS Ark Royal Malta'dan dönerken U-81 tarafından torpillenir. Yan tarafına doğru yatmaya başlayan gemi Cebelitarık Boğazının 30 mil açığında batar. HMS Lighting ve HMS Legion sağ kalanları kurtarmaya geldiklerinde rapora göre "kızgın ama yaralanmamış" Oscar'ı bir tahta parçasının üstünde bulurlar. Oscar'ı HMS Cossack'dan da kurtaran HMS Legion 1942'de batar. HMS Lightning ise 1943'te...

Son kurtarılmasından sonra Cebelitarık valisinin makamında bir süre yaşayan Oscar, oradan İngiltere'ye yollanır. 2. Dünya Savaşı sona erdiğinde Belfast'ta bir denizcinin evinde yaşamaktadır...

Temsili Sam (Oscar)

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.