Ready Player One


Ernest Cline tarafından 2011'de yayınlanan ve Türkiye'de de 2011'den beri yayınlanan güzide kitap. Steven Spielberg yönetmenliğinde 2018'de vizyona giren kitabının yanında bence sönük kalan bir filmle ününe ün kattığını düşünüyorum.

Ben kitabın varlığından yada filmin de varlığından bir haberken bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine önce kitabını okuyup sonra filmi izleyip sonra kitabı tekrar okuyan birisiyim.

Kitabın hikayesine gelmeden evvel Ernest Cline nasıl bir yazardır? DeLorean'ı olan 80'ler popüler kültürüne tutku ile bağlanmış, 80'lere ait oyun, konsol, pc, dizi, film, müzik ve bilimum şeye son derece bağlı bir geek olur kendisi. Kitap ise içinde oyunlar, filmler ve müzikler kesinlikle ön planda olup 80'lere ilgi duyanların okuması gereken bir eser. 

Kitap içeriğinin zenginliği Black Mirror: Bandersnatch'e bile ilham olmuş olabilir. Kullanıcı tarafından belirlenecek seçeneklere dayalı bir akışın filme uyarlanabileceği "Başlat" içerisinde de yer alan bir hikayeye benziyor.

Ayrıca kitabın yazarının kitapta sözü geçen şarkıları bir araya topladığı Spotify listesini paylaşmak istiyorum. Ben kitabın başında Haliday'ın vasiyet videosu kısmını okurken bahsi geçen videoda çalan "Dead Man's Party" şarkısını açarak okudum, etkisi oldukça güzeldi.





Filmde görmek istediğim bir detay ise Og'un doğum günü partisinde (filmde böyle geçmiyor olabilir) kitaptaki play liste sadık kalınmasıydı. Og'un doğum günü partisi şarkı listesi biraz kısa onunda sebebini kitabı okuyarak öğrenmeniz gerekmekte :)




Kitabın konusunda gelince, bu kısmı olduğu gibi yayıncının bize sunduğu metine bırakıyorum...

"Yıl 2045 ve dünya çok çirkin bir yer.

Uygarlıkları felce uğratan enerji krizi, tam anlamıyla felakete dönüşen iklim değişikliği, kıtlık, yoksulluk, bulaşıcı hastalıklar ve geriye kalan son kaynaklar için süren nükleer savaşlarla cehenneme dönen bir dünya... Ve bu dünyada yaşamak zorunda olan tüm talihsiz insanlar gibi, henüz on sekiz yaşındaki Wade Watts da uyanık olduğu zamanın neredeyse tamamını bir simülasyonun içerisinde geçiriyor.

İstediğiniz kişi olabileceğiniz, istediğiniz yerde yaşayabileceğiniz ve istediğiniz şeyleri yapabileceğiniz bir yer olan, insanlığın son vahası, sanal dünya OASIS’te.Ve bir gün OASIS’in yaratıcısı James Halliday ölüyor. Arkasında bıraktığı milyonlarca dolarlık bir servetle. Ancak bir sorun var. Ortada bir varis yok.

James Halliday bütün mirasını tek bir kişiye bıraktı. Yarattığı devasa sanal dünya OASIS içinde sakladığı üç anahtarı bulacak olan kişiye. İşte dünya çapındaki kıran kırana mücadele böyle başladı. Ve anahtara giden ilk ipucunu Wade Watts buldu.

Hazır mısınız?"

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.