Rembrandt'tan dersler


Hollanda sanat tarihinin en büyük isimlerinden biri olan Rembrandt'ı bir öğretmen olarak hayata döndürsek, herkes ondan öğrenebilir mi sorusundan yola çıkan Rembrandt'tan Dersler projesiyle büyük usta öğretmeye devam ediyor.

Proje için Rijksmuseum, Carnegie Mellon Teknik Üniversitesi, Hollanda Dili Enstitüsü ve Leiden Üniversitesi ile ING Bank biraraya gelmiş.

Çalışmanın, sanatçıyla mümkün olduğunca özdeşleşebilmesi adına, resim tekniğine ek olarak, ustanın yazmış olduğu mektuplardan dil kullanımı ve kelime seçimi, 17. yüzyıldaki dilin günümüze kadar geçirdiği evrim ve 28 farklı lehçe incelenerek, güncel bir Rembrandt dili ortaya çıkarılmış. 

Bunun yanı sıra, kendi portlerinden yola çıkarak, çene ve burun yapısı üç boyutlu hale getirilerek sesi etkileyebilecek faktörlerin de analizi yapılmış. Yapay zekanın da yardımıyla ortaya çıkan ses, pek doğal gelmemekle birlikte, seslendirme için kullanılacak bir insan sesinin dinleyici algısında Rembrandt'ın sesi olarak yer etmesinden kaçınmak için, ortaya çıktığı gibi kullanılmış.

Kısacası 350 yıl öncesinde Ferdinand Bol, Govert Flinck ve Willem Drost gibi isimlere dersler veren büyük usta bugün de bizlere öğretiyor.

Filmin finalinde "Rembrandt'ın sesini" ilk duyduğunuzda sizin de yüzünüzde hafif bir tebessüm oluşur mu ya da heyecanınız artar mı bilmem ama Rembrandt'ın özellikle kendisi gibi resim yapma konusunda bize söylecekleri var.


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.