Retro Cruiser

Rod Millen'ın eliyle tekrar hayata dönen bu Land Cruiser'ın ataları ve Land Rover Defender'lar arazi araçlarının en güzel örnekleridir kanımca. Toyota için 1940 yılında başlayan arazi aracı macerası Japon hükümetinin hafif bir askeri kamyon siparişi ile perçinlenmiş olur birçok hikayede olduğu gibi. Böylelikle günümüze hiçbir fotoğrafı ulaşamayan AK10 doğar. Japon İmparatorluğu'nun Filipinler'i işgali ile Japonya'ya getirilen Bantam Mk II bu aracın esinlenildiği araç olacaktır. İş öyle bir hal alır ki 1950'de başlayan Kore Savaşı sırasında Amerika Willys özelliklerine sahip arazi araçları üretmesi üzere Toyota'ya iş verir. Willys'in ikonik biçimi böylelikle Toyota üretimine etki edecektir.

1954 yılında Toyota'nın teknik direktörü Hanji Umehara tarafından rakip Land Rover'lara karşı "Land Cruiser" ismi lanse edilir. 1958'e gelindiğinde Brezilya'da üretilen FJ-25 Japonya dışında üretilen ilk Toyota olacaktır. 1960-1984 yılları arasında üretilecek olan 40 serisi bu serinin en güzel modellerini oluşturanlardır. Bu yıllarda Mercedes-Benz motoru ile güçlenen Land Cruiser'lar; 1968'de dünya üzerinde 100000, 1972'de 200000 ve 1973'de 300000 adet satacaktır. İrlanda Ordusundan, Avustralya madenlerine, baraj inşaatlarından, çöl yarışlarına, BM görevlerinden, terörist güçlere hizmete kadar birçok yerde karşımıza çıkan Toyota Land Cruiser'lar, her ne kadar İrlanda'nın yağışlı iklimine dayanamayıp cenaze işlerine çekildilerse de (!) 1990'larda geçirdikleri evrim ile lüks klasmanda SUV'lere dönüşerek eski sempatilerini yitirmişlerdir. Şimdiki Land Cruiser'lar çamura bile ayak basmadan kromajlı, geniş gövdeli, hantal, yakıt canavarları olarak yaşamlarını sürdürüyor...

2 yorum:

  1. Modern Land Cruiser'ların hakkının yenilmemesi gerektiği kanaatindeyim. Her ne kadar büyük ve pahalı bir hale gelmişse de,
    a) benzerleri gibi popüler bir Stupid Useless Vehicle değildir. Britney Spears veya Hülya Avşar'ı Land Cruiser kullanırken göremezsiniz. Land Cruiser'ı kullanırken görebileceğiniz insanlardan belkide en önemlisi ise Sayın Jeremy Clarkson'dur.

    b) Her ne kadar sosyetik bir kimlik edinmiş olsa bile Land Cruiser, Range Rover gibi arazi imkan ve kabiliyetlerinden ödün vermemiştir ve dünyanın pek çok yerinde hala dağda, bayırda çölde vb.. alışıla gelmişten farklı işler ile uğraşan pek çok insanın ayağını yerden kesmeye devam etmektedir.

    Bununla beraber Japon otomotiv endüstrisinin verdiği ilk orijinal eserlerden biri olarak otomotiv tarihindeki hak ettiği yerini almakla beraber yeni çıkan FJ Cruiser modeli ile batılı otomotiv şirketlerinin "eski zaferleri ticari ürün" haline getirme modasına kapılan Toyota bizleri üzmektedir. Yenilikçi ürünler yerine eski yemekleri ısıtıp servis etme Toyotanın parlayan yıldızının sönmeye başladığını gösterir mi? Zaman gösterecektir herhalde..

    YanıtlaSil
  2. Bir ekleme, FJ Cruiser standart olarak 2 tekerlekten çekişli geliyor Lincoln navigator gibi... Gaaay gay gay....

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.